Trögt

Jaha ännu en dag med snöfall, tänkte jag när vi lämnade garageuppfarten mot det tänkta vattnet, dessutom fullmåne, brukar va trögt då. Och trögt var det, 1 esox på 5timmar, inge vidare fart på dom.
Dagens enda gädda var kort men rund om buken, kring 5kg. Gäddan tog en död sik, det häftiga var att den hade en avbruten owner i svalget som jag opererade ut, det kan visa sig vara samma fisk som Filip fick för nå veckor sen. Krokdelarna ska analyseras för å se om det är samma.
.
Lite bilder från dagen:

Abstinens!

Blev inge ismete idag, vad det beror på vet jag inte egentligen, kan vara momentet när man vaknar upp, kollar ut genom fönstret och ser att det toksnöar och ligger 2dm nysnö.
För varje snöflinga som faller så känns våren mer avlägsen, nog längtar man till sommar och öppet vatten, men just nu vill jag ha stekheta vårdagar på isen i jakt på grova gäddor och feta rovriddare.
För att dämpa abstinensen så begav jag mig ut på lite betespimpel, blev ett antal godkända borrar som hamnade i tunnan.
Väl hemma, fortfarande sugen på gädda så börjar man pilla på ismetespöna och sortera och lyfta i grejorna. Fick för mig att göra en liten guide till ismetevippor anpassade till större betesfisk. Såklart så blev den inte lika bra som man hade tänkt sig men den får duga tillsvidare... Här kommer den iaf.
---
Vid riktat mete efter vår sötvattensalligator - gäddan, så använder sig man allt oftare av större och annorlunda betesfiskar beroende på vad som är hett i just ditt vatten. Arter som lake, id, brax, snipor, regnbåge, sill, makrill, sik medmera används allt mer istället för den klassiska mörten eller abborren. Då är det många som inte nöjer sig med den klassiska angelvippan, man vill ha en vippa där "knip"-styrkan kan justeras beroende på betesfisk, även andra faktorer såsom synlighet, här uppe i norrland har vi ofta så mycket snö så att det blir svårt att se den klassiska vippans orangea indikator.
Jag väljer att göra vippan på följande vis, men det roliga med att tillverka eget är att man kan anpassa det efter egna förutsättningar.


Steg 1:
Vad behöver man?
1. Rensband, denna på bilden är den styvare typen(Clas Ohlsson) vill du göra dina vippor något kortare och mjukare så finns det en mindre styv variant på Jula.

2. Krympslang

3. Tändare

4. BjällraNN

5. Indikator, jag valde ett så kallat "bullflöte" i storlek XXXL, det finns många andra typer utav indikatorer, målade pingisbollar, frigolitbollar... använd fantasin, gärna något som syns bra och är någorlunda lätt.

6. Sax

--


Börja med att klippa ut 2 bitar rensband, jag brukar klippa den långa ungeför 70cm lång, det är en smaksak. Klipp sedan en liten bit på ca 5cm, till detta behöver du en kraftig avbitartång.

Böj upp rensbandet längst ut på ena sidan.
--
Klipp sedan ut 2st bitar krympslang på 5cm.
--
Trä krympslangen över rensbandet där du böjde upp änden. Värm sedan slangen så den krymper mot rensbandet.
---
Lägg sedan de två rensbandsbitarna mot varann så de formar en klämma, klipp ut ännu en bit krympslang och för över de båda bitarna, här kan du behöva snäppet större krympslang.

Värm sedan krympslangen så klämman nyps åt.
--
Sedan är det bara att trä på indikator bollen och nypa fast bjällran.
.

Filmklipp på färdiga resulatet.

Skitfiske!
.
//Jonathan

Lakpass

Förmodligen årets sista lakpass, heldött, inte ett enda pill, får vittja stugan sen ta nya tag i helgen.

Mörtjakt!

Sådärja, då var mörtstugan ute inför helgens ismete, har ca 30st i tunnan redan men mest abborre och småstäm/mört, hoppas på grövre mört.
//Jonathan

Predatorfrossa, kort sammanfattning av den gångna vintern.

Vintern är predatorernas årstid!, under hela januari så hårdsatsade vi på lake, detta resulterade i en grymt fet hona i toppkondition(bild i nedanstående inlägg) men även en grann fisk på 3750gram landades.
I februari så har det gått mycket tid åt skolarbete men det har blivit ismetepass under helgerna, ingen grövre fisk men Filip knep en grann fisk på prick 7kg.
Nu när mars närmar sig med stormsteg så lämnas lakfisket och det övergår till enbart gädda men även lite abborre. Ska även testa lite riktat ismete efter id.
Men just nu är det gädda som gäller! Har ett antal heta gäddställen som skall testas på vårisarna...
Lake 3750g
Vacker teckning...
7kg
Skitfiske!
//Jonathan

Presentation utav "bloggarna"

Bloggare låter ju lite fel så vi väljer å kalla det fiskare ;)

Vi som uppdaterar bloggen är då två unga fiskare från Umeå, här kan ni följa våra fiskeäventyr. Fisket riktas efter de flesta arter som säsongen tillåter, det är såklart dom stora individerna som står i fokus. Under 2009 så övergick vårt fiske från nästan enbart jerkbait-fiske efter gädda till mete efter olika arter, innan så har som sagt gäddfisket stått i fokus, främst med metoderna jerkbait och ismete.
Under 2010 så kommer vi båda tävla i norrländskaspecimentävlingen i klubben Umespecimen, är grymt taggad på säsongen 2010, året kommer bestå av massvis av fiske och förhoppningsvis några fiskeresor både norr och söderut.
Oförglömlig id på 3350gram fångad av Jonathan
Oförglömlig lake, 5260gram fångad av Filip

Blogg!

Jahapp då har man äntligen fixat sig en liten fiskeblogg. Kommer försöka uppdatera den så ofta som möjligt, designen kommer även förändras med tiden...

RSS 2.0